“Coin Madenciliği konusunda en geniş ve doğru bilgiye sahip olacağınız içeriğimize hoş geldiniz.” Son günlerde popülaritesi oldukça artan kripto para dünyasına adım atmak isteyen kişilerin bu dünya da geçerli olan bazı terimlere hâkim olmaları gerekmektedir. Bu terimlerin başında kripto para gelmektedir. Kripto para kişilerin takas işlemlerinde kullanabildikleri tamamen dijital olan bir para birimidir.
Kişilerin bankalar arasında havale ve EFT yollarını kullanarak yolladıkları paralarda teorik olarak sanal para olarak kripto paralarla ortak bir noktadırlar. Ancak kripto paranın temel farklılığı kriptografik şifrelerle kilitlenmiş olması ve herhangi bir otorite tarafından denetlenmeksizin taraflar arasında akışı gerçekleşmesidir. Herhangi bir otorite ve hükümet tarafından denetlenmemesi yönüyle merkeziyetsiz kabul edilir ve kripto paranın daha güvenilir olma ihtimalini ortaya çıkarır.
Kripto para denildiği zaman kişilerin aklına ilk aşamada daima Bitcoin gelmektedir. Bunun sebebi Bitcoin 2009 yılında bir kişi veya bir grup olduğu tam olarak bilinmeyen ancak Satoshi Nakamota takma isimli bir kullanıcı tarafından piyasaya sürülmesi sebebiyle üretilen ilk kripto para olarak kabul edilir. Bitcoin’ i ön plana çıkaran en önemli husus coinlerinin sınırlı bir arza sahip olmasıdır. Ancak geçen zaman ve kripto paranın daha fazla tanınması ile Ether, Ripple ve Litecoin gibi birçok kripto para birimi farklı özelliklerle piyasaya sürülmüştür.
Kripto para dünyasına giriş yapan kişiler genellikle yatırım yapmak ve gelir elde etmek amacını taşır. Sanal para üzerinden bir gelir elde etmek isteyen kişiler kripto para dünyasında madencilik (mining) olarak bilinen işlemi gerçekleştirerek coin üretimi ve kazanımı elde ederler. Peki, ama mining nasıl yapılır? Mining işlemlerinin temelinde blockchain adıyla bilinen zincirleme matematik problemlerinin çözülmesi vardır. Kısaca kullanıcılar kripto para borsaları üzerinden ekonomik bir girişim de bulunmak istediklerinde madencilik işlemleri sayesinde coin üretimi yapabilmektedirler.
Coin madenciliği yapmak isteyen kullanıcıların temelde sadece bir bilgisayara ve internet ağına ihtiyacı vardır. İnternet ağına ve bilgisayara sahip olan kullanıcılar en basit tanımıyla coin bloklarında bulunan özel yazılık şifrelerini ve matematik problemlerini çözerek coin üretimi yapabilmektedir. Çözülen her matematik problem karşılığında kullanıcılar yeni üretilen kripto paralarla ödüllendirilmektedir.
Bitcoin üzerinden yapılan her coin transferi bir blok oluşturarak zincire eklenirler ve özel algoritmalarla şifrelenirler. Blokların şifrelendikleri bu özel algoritmaların en önemli özelliklerinden birisi de bu algoritmalar ters çevrilemeyen fonksiyonlardır. Bu sebeple girdilere ulaşmanın tek yolu bloklara input değerleri vererek şifreyi çözme denemeleridir.
Kripto para madenciliğini yapmanın artık birçok yolu vardır. Madencilik türlerine bakılacak olursa şöyle bir listeden bahsetmek mümkündür,
Sanal para kavramı bu kadar fazla gündeme gelirken kullanıcıların veya kullanıcı olmak isteyen kişilerin aklına ilk gelen soru ‘Kripto paralar veya kripto para madenciliği yapmak yasal mıdır?’ sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı hala net bir şekilde verilememektedir. Çünkü cevabı ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
Bazı ülkeler kripto para satışını da borsasını tamamen yasal hale getirmişken tamamen yasaklayan ülkelerin de varlığı bir gerçektir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasında ise hala kripto paraya ilişkin bir konu bulunmamaktadır.
Yani ülkemiz de kripto para ticareti yapılması ya da yapılmaması konusu yetkili mercilerce belirlenmemiştir. Bu sebeple bu kripto para cüzdanınızın bulunması veya madencilik yapıyor olmanız sebebiyle bir ceza almanız şu anlık mümkün değildir.
Her geçen gün gelişen kripto para piyasasında kimi terimler daha fazla önem kazansa da bazıları giderek unutulmaktadır. Bu terimlerden birisi de merkezi işlem birimi ile yapılan madencilik türü olan CPU madenciliğidir.
Gelişilen yeni madencilik işlemlerine kıyasla daha düşük performans sergileyen CPU madenciliği son zamanlarda kullanıcılar tarafından pek tercih edilmemektedir. Ayrıca güncellenene ve yenilenen popüler kripto paraların artık işlemciler aracılığı ile madenciliğini yapmak neredeyse imkansıza yakın bir olaya dönüşmüştür.
Bilgisayar işlemcileri Proof of Work yerine Proof of Stake yani hisse kanıtı işlemiyle yapılan madenciliklerde kullanılmaktadır. Bu madencilik çeşidinde, kullanıcıların yeterli coine sahip olması madencilik yapabilmeleri için yeterlidir.
Kripto para madenciliği yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen GPU madenciliği Grafik İşlemci Birimi olarak bilinen ekran kartları aracılığı ile yapılabilmektedir. Yani kullanıcılar ekran kartlarının işlemci hesaplama işlemlerini doğrulayarak başta ethereum madenciliği olmak üzere diğer madencilik işlemlerini gerçekleştirmektedirler.
GPU madenciliğini tercih etmelerinin nedenlerine bakılacak olursa,
GPU madenciliği genellikle Ethereum mining işlemlerini ve Zcash madenciliği yapan kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Kripto para madenciliği yapmak isteyen her kullanıcı yeterli donanıma veya zamana sahip olamayabiliyor. Yeterli donanımı, zamanı bilgi akışı veya sermaye birikimi olmayan kullanıcıların da yapabildiği bir madencilik türü vardır. Bu madencilik kripto para dünyasında Bulut Madenciliği olarak adlandırılmaktadır.
Bulut madenciliği yapmak isteyen kullanıcıların şu adımları takip etmesi yeterlidir.
Diğer madencilik türleri ile kıyaslandığında sanki daha az maliyet gerektiriyor gibi görünse de popülerliği arttıkça kullanıcıların bulut madenciliği yaparak kar elde etmeleri her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bu sebeple kullanıcılar tarafından gördüğü ilgili de ilk zamanlara göre daha düşüktür.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi madencilik yapmak isteyen kullanıcıların birçok seçeneği vardır. Bu seçeneklerden birisi de ASIC Madenciliğidir. ASIC madenciliği ile bitcoin mining yapmak isteyen kullanıcıların uygulamalı özel entegre devreler olarak bilinen ASIC cihazlarını kullanmaları gerekmektedir. ASIC cihazları çok fazla işlemciden oluşan özel yazılım ve donanıma sahip olmaları nedeniyle çok fazla enerji yani elektrik tüketimine neden olmaktadırlar.
Proof of Work tabanlı olan kripto paralardan olan,
Kullanıcıların kripto para madenciliğinden elde edecekleri kazançlar bazı kriterlere bağlıdır. Bu kriterler şöyle sıralanabilir,
En iyi kripto para madenciliği yöntemini belirlerken iyi bir maliyet listesi hazırlamak gerekmektedir. Çünkü belirli bir donanım üzerinden yapılan madencilik işlemlerinde donanım maliyeti ortaya çıkmaktadır. Satın alınan donanımın işlemci gücü ne kadar yüksekse elde edilen kazanç ona bağlı olarak yükselirken diğer yandan yüksek hızlı işlemcilerin harcadığı elektrik miktarı da hızına göre değişmektedir. Bunun yanı sıra donanım olmaksızın yapılan madenciliklerde de bu sefer kiralama ücretleri vardır. Bu sebeple tercih edeceğiniz yöntemin gelir gider dengesini sağlamak sizin seçimlerinize bağlıdır.
Kullanıcıların hangi madencilik türünü seçmekte zorlandıkları kadar zorlandıkları bir diğer konu ise hangi kripto para biriminin madenciliğini yapacaklarına karar vermeleridir.
Kullanıcılar arasında popülerlik sıralaması yapılacak olursa mutlaka ilk üçüncü sırada Bitcoin, Ethereum ve Dash para birimleri yer alacaktır. Ancak unutulmaması gereken en önemli hususlardan birisi de popüler olan coinlerin dünya çevresinde madenciliğini yapan çok fazla kullanıcı olduğundan bu birimlerin madenciliğinden kar elde etmenin daha zor olacağıdır.
Madencilik yapılmak istenen birimi seçerken kripto paraların ücretlerine ve hangi birimden daha fazla kazanılacağına dair ufak bir hesaplama yapmak kullanıcıların işini son derece pratikleştirmektedir. Madenciliğin mantığında var olan matematik hesaplamalarını madenciliğe giden her yol da kullanarak kar oranınızı yükseltmeniz mümkün olacaktır.
370125 | |
11689.34 | |
3.39 | |
3845.15 | |
28.27 | |
1385.23 | |
1764.86 | |
1382.63 | |
7.41 | |
0.389285 | |
3.08 | |
8.58 | |
1604.1 | |
1616.13 | |
9.15 |
[…] Kripto para aslında bizlere çok yabancı bir kavram değildir. Kullanılan banka ve kredi kartları da bir çeşit kripto para olarak tanımlanabilir. Aynı şekilde banka işlemlerinde kullandığımız EFT ve havale hareketleri de kripto para kullanımına bir örnek olarak gösterilmesi mümkündür. Zira bu kullanımlar sonucunda fiziki bir hareket gerçekleşmez, sistemsel olarak veri değişikliklerinden ibarettir. Kripto paralar da benzer mantıkta çalışmakta fakat herhangi bir devlet otoritesi ya da finansal sisteme bağlı olmadan (decentralized) hareket etmektedir. Bu da sistemin kendi kendini kontrol etmesi ve daha güvenli olmasını sağlamaktadır. […]